Aranygaluska
Elkészítési idő: 90 perc
Mennyiség: 4 személy részére
Hozzávalók:
Hozzávalók:
40 dkg liszt
10 dkg dió
2 db tojássárgája
3,5 dl tej
8 evőkanál vaj
2,5 dkg élesztő
2 db kockacukor
3 dkg kristálycukor
citromhéj
só
2 csomag vaníliás cukor
3 dkg porcukor
2 db tojássárgája
2 dkg liszt
5 dl tej
Aranygaluska recept elkészítése:
Futtassuk fel 1 dl kockacukros tejben az élesztőt. A lisztben keverjük el a sót, a kristálycukrot és a reszelt citromhéjat, adjunk hozzá 2,5 dl tejet, 2 tojás sárgáját és 5 evőkanál olvasztott vajat. Öntsük a lisztbe a felfuttatott élesztőt, és dolgozzuk simára. Dagasszuk addig, míg a tészta már nem ragad a tál oldalára, majd ruhával takarjuk le, és langyos helyen kb. 20percig hagyjuk kelni. Ha megkelt a tészta, szaggassunk belőle (olvasztott vajba mártogatott) kanállal diónyi méretű galuskákat, amiket olvasztott vajjal kenjünk meg, és darált dióba hempergessük őket. Egy tepsit kenjünk ki vajjal és lisztezzük is ki, majd sorban helyezzük bele a galuskákat. Hagyjuk ismét kelni (kb. 30 perc), majd előmelegített sütőben, 180 fokon 30 percig süssük.
A készre sült galuskákat szórjuk meg porcukorral és öntsük le a következő mártással:
Keverjünk ki 2 tojás sárgáját porcukorral, és adjuk hozzá a lisztet.
A tejet forraljuk fel a vaníliás cukorral és adjuk hozzá a tojássárgájás cukorhoz.
Végül vízgőz fölött sűrítsük be folyamatosan kevergetés mellett.