Beigli
Elkészítési idő: 80 perc


Mennyiség: 6 rúd beiglihez
Hozzávalók:
Hozzávalók:
1 kg liszt
2 tojás
60 dkg cukor
15 dkg zsír
20 dkg vaj
10 g élesztő
2 dl tej
5 g só
40 dkg mák
40 dkg dió
1 csomag őrölt fahéj
1/2 citrom
Beigli recept elkészítése:
Keverjük össze a lisztet, a vajat, a zsírt és 8 dkg cukrot. A 10 gramm élesztőt futtassuk fel enyhén cukros, langyos tejben és keverjük a tésztához. Adjunk hozzá egy tojást, némi sót, majd gyúrjuk össze. Hideg helyen 1-2 órát pihentessük, addig készítsük el a tölteléket.Mákos beigli: keverjünk 2,5 dl vízhez 26 dkg cukrot, főzzük sziruppá, majd forrázzuk le vele a mákot. Adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és egy késhegynyi fahéjat.
Diós beigli: keverjünk 2 dl vízhez 22 dkg cukrot, főzzük sziruppá és öntsük rá a darált dióra. Adjunk hozzá citromhéjat és egy késhegynyi fahéjat.
Osszuk 6 részre a pihentetett tésztát, formáljuk őket cipókká, és nyújtsuk őket téglalap alakúra. Várjuk meg, míg a töltelék kihül és kenjük meg a téglalapok felét a mákos, felét a diós töltelékkel. A tészta végeit egy ujjnyira visszahajtva sodorjuk fel, majd a beiglirudakat tegyük enyhén kizsírozott tepsibe nem túl közel egymáshoz. Kenjük meg tojással, majd tartsuk 20 percig meleg helyen őket. Ezután kenjük meg ismét, majd tegyük most már hideg helyre mindaddig, amíg a tojás meg nem szárad rajta.
Előmelegített sütőben süssük kb. 40 percig.