Fánk


Elkészítési idő: 90 perc
Mennyiség: 4 személy részére
Hozzávalók:
60 dkg liszt 3 dl tej 3 tojássárgája 12 dkg vaj 25 g élesztő 1 evőkanál porcukor olaj lekvár
Fánk recept elkészítése:
Az élesztőt futtassuk fel langyos tejben, és 3 tojás sárgával és 12 dkg felolvasztott vajjal keverjük össze. Majd langyos helyen hagyjuk állni kb. 20 percig.

Egy tálban adjunk a liszthez egy csipetnyi sót, majd keverjünk el benne 1 evőkanál porcukrot, és ehhez öntsük hozzá a korábbi tejes keveréket és egy fakanál segítségével alaposan dolgozzuk össze. Langyos helyen hagyjuk kelni kb. 30 percig.

Amint megkelt a tészta, öntsük lisztezett deszkára, nyújtsuk ki, majd szaggassuk is ki és finoman nyomjuk be a közepüket. Hagyjuk pihenni még 10 percig, majd forró olajban süssük ki. (Előbb fedő alatt süssük őket, majd ha megpirultak, forgatás után immár fedő nélkül süssük készre a fánkokat. )

A fánkot még forrón szórjuk meg porcukorral, majd lekvárral ízesítve tálaljuk.